Kunstgebit Gorinchem

Op het moment dat u een paar tanden of kiezen mist, wilt u dat het liefst op een mooie manier oplossen. Dat kan met een kunstgebit, ook wel een gebitsprothese genoemd. Bij Mondzorg Lingewijk hebben wij ervaring met het aanmeten van een kunstgebit. We zorgen ervoor dat het nauwelijks opvalt dat u een kunstgebit draagt.

Heeft u nog vragen over een kunstgebit of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op door te bellen naar  0183 623 130 of een e-mail te sturen naar info@mondzorglingewijk.nl.

Nog geen patiënt bij ons? Schrijf u dan direct in.

Een kunstgebit of gebitsprothese

Er zijn verschillende soorten kunstgebitten. Welke u krijgt, is afhankelijk van de staat van uw gebit. Wanneer u nog gezonde tanden en kiezen heeft, is het  mogelijk dat u een gedeeltelijk kunstgebit krijgt. Deze partiële prothese helpt om de rest van uw eigen tanden en kiezen goed op hun plek te houden.

Een kunstgebit kan ook uw hele gebit vervangen. Hier wordt vaak voor gekozen als er geen gezonde tanden en kiezen in de mond aanwezig zijn. In dat geval zullen we de nog aanwezige tanden en kiezen trekken en uw volledige gebit vervangen door een kunstgebit.

Een kunstgebit op maat

Het is belangrijk dat een prothese perfect op de vorm van uw mond en kaak aansluit, zodat u geen hinder ondervindt tijdens het dragen van de prothese. Wanneer het gebit goed aansluit, zal het lijken alsof het uw eigen tanden en kiezen zijn. Om te zorgen dat de gebitsprothese goed past, wordt er een afdruk van uw huidige gebit gemaakt. Vervolgens maakt een tandtechnicus op basis van deze afdruk een gipsmodel.

Dit model is de basis voor een gebit van kunsthars, de proefprothese. Hiermee controleert de tandarts of de afdruk inderdaad aansluit bij uw kaken. Indien nodig vinden er nog aanpassingen plaats. Als dit model helemaal naar tevredenheid is en u uw kaken goed kunt sluiten, wordt het definitieve kunstgebit gemaakt.

Tarieven kunstgebit

De kosten voor een kunstgebit variëren, dit is afhankelijk van de huidige staat van het gebit, het type kunstgebit, het benodigde materiaal en de complexiteit.

Wordt mijn kunstgebit vergoed?

Als u in Nederland woont, kan een kunstgebit in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Meestal moet u wel een eigen bijdrage betalen. Om er zeker van te zijn of er kosten worden vergoed, raden we u aan contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Het plaatsen van het kunstgebit

Voor het plaatsen van de prothese maakt u een afspraak. Tijdens deze afspraak zullen, indien nodig, de resterende tanden en kiezen getrokken worden. Het gebit wordt vervolgens direct aangebracht.

U heeft dan ook geen last van een overbruggingsperiode zonder gebit. Nog een bijkomend voordeel is dat wanneer u de prothese direct draagt, de wondjes van het trekken van uw tanden sneller genezen.

Hoe wen ik aan mijn kunstgebit?

Het is mogelijk dat u na het plaatsen van het kunstgebit moeite heeft om aan de prothese te wennen. U heeft bijvoorbeeld pijn op bepaalde plekken. Dit is gebruikelijk, dat zijn de drukplekken. De verleiding is groot om bij pijn uw gebit uit te nemen, maar dat raden we u niet aan. Voor vragen of advies raden we  aan contact met ons op te nemen.

Gedurende de eerste week na het plaatsen van het gebit houdt u de prothese ook ’s nachts in. Na deze periode is het beter om het gebit ’s nachts uit te laten.

De vervolgafspraak

Na een paar weken heeft u een vervolgafspraak. Tijdens deze afspraak kijkt de tandarts of het gebit na het herstel goed aansluit. Als u vragen heeft, kunt u deze tijdens de vervolgafspraak stellen. Mocht het nodig zijn, dan worden er nog kleine aanpassingen aan het gebit gedaan.

Mondhygiëne en een kunstgebit

Het gebit moet dagelijks schoongemaakt worden. Hiervoor zijn speciale producten verkrijgbaar, zoals een speciale borstel. We adviseren producten te gebruiken die aanbevolen worden voor kustgebitten. Reguliere tandpasta bevelen we niet aan, omdat deze schuurt op het materiaal van de prothese.

In de nacht, als u de prothese niet draagt, bewaart u hem in een bakje met schoon water of een speciaal reinigingsmiddel. Vergeet niet om het gebit goed af te spoelen voordat u deze in uw mond plaatst. Met een gewone tandenborstel poetst u, voor een complete mondhygiëne, uw kaken en tong.

Een kunstgebit als oplossing voor u

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een kunstgebit in Gorinchem? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Dit kan via telefoonnummer 0183 623 130 of u stuurt een e-mail naar info@mondzorglingewijk.nl.

Tandarts in Gorinchem

Mondzorg Lingewijk is gevestigd op
Arkelse Onderweg 61
4206 AG Gorinchem

T: 0183 623 130
E: info@mondzorglingewijk.nl

Openingstijden

Maandag: 12:00 tot 20:00
Dinsdag: 09:00 tot 14:00*
Woensdag: 09:00 tot 17:00
Donderdag: 11:00 tot 20:00
Vrijdag: 09:00 tot 13:00

* vanaf 09:00-16:00 telefonisch bereikbaar