Kiezen sealen

Kiezen sealen is een erg bekende behandeling in Nederland die we veelal uitvoeren bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Tijdens het sealen van kiezen vullen en dichten we groeven en putjes die zich voordoen op het kauwvlak van de kiezen met composiet. Door kiezen te sealen, beschermen we ze tegen bacteriën en voorkomen we gaatjes (cariës) . Tijdens de controle bekijken we of het nodig is om te sealen.  Maak  een afspraak voor een controle bij onze tandartspraktijk door te bellen naar 0183 623 130 of stuur een mail naar info@mondzorglingewijk.nl.

 • Tandartsen met ervaring
 • Moderne tandartsenpraktijk
 • Geen lange wachtlijsten

Bent u nieuw bij Mondzorg Lingewijk? Schrijf u dan gemakkelijk in.

Wanneer is sealen nodig?

We voeren deze behandeling indien gewenst bij kinderen uit, zodra de blijvende kiezen doorkomen. Vaak is dit rond het zesde levensjaar. Het sealen doen we, omdat de nieuwe kiezen vlak nadat ze doorkomen erg kwetsbaar zijn. Dit komt doordat de glazuurlaag die de tanden en kiezen moet beschermen op dit moment nog aan het uitharden is en hierdoor gevoeliger is voor bacteriën. Op deze leeftijd wordt ook niet altijd optimaal gepoetst, waardoor er sneller gaatjes ontstaan. Het sealen zorgt dus voor bescherming van de nieuwe kiezen en voorkomt gaatjes.

Kiezen sealen volwassenen

Hoewel het minder vaak gebeurt, sealen we ook  kiezen bij volwassenen. We voeren deze behandeling uit als er sprake is van diepe groeven in de kiezen. Met het sealen vullen we deze op en voorkomen we  gaatjes.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Het sealen is erg kort van duur. We voeren de behandeling in de volgende stappen uit:

 1. Element opruwen
  We starten met het opruwen van het element. Eventueel met behulp van een boortje.
 2. Element reinigen
  We reinigen het element voor een betere hechting.
 3. Primer en bonding aanbrengen
  We brengen primer en bonding aan, voor optimale hechting.
 4. Fissuren sluiten
  De fissuren sluiten we af met composiet.
 5. Afwerken
  De laatste stap is het polijsten.

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

Voor kinderen tot 18 jaar is het sealen volledig gedekt vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De behandeling is voor volwassenen enkel vergoed vanuit een aanvullende tandartsverzekering.

Veelgestelde vragen

Meer weten over implantaten? Hieronder vindt u de meest gestelde vragen met bijbehorende antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen of is uw vraag niet volledig beantwoord? Neem dan contact op met Mondzorg Lingewijk voor meer informatie.

Doet het kiezen sealen pijn?

Nee. Het opruwen van het element gebeurt oppervlakkig. Hier voelt u niets van.

Wat als u wel verdoving wilt?

Dat is geen probleem. Als u dit wenselijk vindt, zorgen we voor een verdoving.

Slijten sealants?

Ja. Net zoals een “gewone” composiet vulling slijten deze door het kauwen.

Contact opnemen

Heeft u nog vragen over het sealen of wilt u een afspraak maken bij Mondzorg Lingewijk? Neem dan contact met ons op via de onderstaande buttons. We beantwoorden graag uw vragen en plannen direct een afspraak met u in.