Wortelkanaalbehandeling

Pijnloze behandeling

De tandarts van Mondzorg Lingewijk heeft jarenlange expertise op het gebied van wortelkanaalbehandelingen. Dankzij onze verdoving is de behandeling geheel pijnvrij. Heeft u last van pijnlijke of gevoelige tanden? Neem dan direct contact op met onze praktijk.

De voordelen van een behandeling bij Mondzorg Lingewijk in Gorinchem zijn:

 • U wordt snel behandeld: er is geen wachtlijst
 • Ruime openingstijden: maandag tot 21:00 en donderdag tot 21:30 uur open
 • Specialistische mondzorg: ervaren tandheelkundig team
 • Een betrokken team: behandelplan in overleg met u

Bij Mondzorg Lingewijk maakt u direct online of telefonisch een afspraak voor een wortelkanaalbehandeling.

Wat is een wortelkanaal?

Elke tand of kies heeft een wortel die hem op zijn plek houdt. De wortel bevindt zich in het tandvlees onder een tand of kies. Elke wortel bestaat uit één of meerdere wortelkanalen. Bij kiezen komen vaak meerdere kanalen voor. In een wortelkanaal zitten zenuwweefsel, bindweefsel en bloedvaten.

Wat gebeurt er bij een wortelkanaalbehandeling?

Als een of meerdere wortelkanalen ontstoken zijn, heeft u een wortelkanaalbehandeling nodig, ook wel een zenuwbehandeling genoemd. Door middel van een röntgenfoto ziet uw tandarts waar de ontsteking precies zit. Vervolgens dient hij u een verdoving toe, verwijdert hij het ontstoken weefsel en reinigt hij de tand of kies. Hij vult de tand kies op en werkt hem af met een vulling.

Hoelang duurt een zenuwbehandeling?

De duur van de behandeling is afhankelijk van de ontsteking. Indien meerdere kanalen ontstoken zijn, zal de behandeling langer duren. Gemiddeld duurt een wortelkanaalbehandeling één uur. De tandarts bespreekt dit met u.

Deze behandeling vindt meestal in twee afspraken plaats. Tijdens de eerste afspraak wordt het ontstoken weefsel (pulpa) verwijderd. De tandarts plaatst dan een tijdelijke vulling. Tijdens de tweede afspraak maakt de tandarts de behandeling af en vult hij de kies met een definitieve vulling.

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Als uw wortelkanalen ontstoken zijn, is het nodig om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Door tandbederf, een lekkende vulling, een val of ander trauma kan het wortelkanaal ontstoken raken. De wortelkanalen staan via de wortelpunt in verbinding met het bot. Hierdoor kan een ontsteking in het kanaal zich uitbreiden naar dit gebied.

U kunt veel pijn in uw mond voelen wanneer uw wortelkanaal ontstoken is. Uw tanden zijn vooral gevoelig voor warmte of kou (door voedsel of dranken bijvoorbeeld). Raadpleeg direct een van onze specialisten wanneer u last krijgt van deze klachten.

Na de behandeling

De verdoving is na de behandeling niet altijd direct uitgewerkt. Dit voelt wellicht wat ongemakkelijk in uw mond. Uw dagelijkse bezigheden kunt u echter meteen weer oppakken na de behandeling.

Kunnen er complicaties optreden?

Gewoonlijk treden er geen complicaties op bij een wortelkanaalbehandeling. Er bestaat een geringe kans op de volgende complicaties:

 • Een stukje afgebroken vijl kan achterblijven in het wortelkanaal.
 • De ontsteking kan blijven bestaan en later opnieuw terugkomen.
 • Beschadiging van een tand of kies.
 • Het afbreken van de wortel.
 • Er kan onbedoeld een opening vanuit het kanaal naar het omliggende weefsel ontstaan.
 • Het optreden van een acute ontsteking. In een dergelijk geval wordt antibiotica voorgeschreven.

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?

U krijgt altijd een plaatselijke verdoving voorafgaand aan de behandeling. U voelt daarom geen pijn tijdens de behandeling. De tandarts controleert voordat hij begint altijd of u pijn ervaart. Wanneer dit het geval is, krijgt u een extra verdoving.

De verdoving werkt enige tijd na de behandeling uit. Hierna kunt u wel napijn ervaren. De pijn kunt u verhelpen door paracetamol in te nemen. Gevoeligheid kan tot 6 maanden na de behandeling voorkomen.

Napijn

U kunt na de wortelkanaalbehandeling nog enkele uren last hebben van de verdoving, waardoor eten, drinken en praten moeilijk is. Na de uitwerking van de verdoving ervaart u soms napijn. De pijn verhelpt u gewoon met paracetamol. Neem contact op met uw tandarts indien u een week na de behandeling nog steeds napijn ervaart.

Autorijden en werken na een wortelkanaalbehandeling

U mag gewoon autorijden en werken na de behandeling.

Eten en drinken na de behandeling

De verdoving werkt enkele uren na de behandeling uit. Daarom is het raadzaam om even te wachten met eten, drinken en roken. U merkt door de verdoving namelijk niet wanneer u op uw wang of lip bijt of uw mond verbrandt. Ook raden we aan om geen hard voedsel te eten, omdat de vulling dan los kan komen.

Tandenpoetsen na een wortelkanaalbehandeling

Tandenpoetsen is niet per se nodig na een wortelkanaalbehandeling, maar vormt geen problemen voor uw gebit. Ook het gebruik van tandenstokers en mondspoelingen doet uw gebit geen kwaad. Denk er wel aan dat u niet te hard poetst, omdat dit pijnlijk kan zijn.

Wortelkanaalbehandeling kosten

De tarieven voor tandheelkundige zorg worden jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. Elke wortelkanaalbehandeling heeft een andere prijs. De prijs is namelijk afhankelijk van het aantal ontstoken kanalen en van de handelingen die de tandarts moet verrichten. Bekijk hier alle tarieven. De prijzen van de behandelingen bij een wortelkanaalontsteking vindt u in hoofdstuk VII.

Na uw bezoek ontvangt u de nota via Infomedics, voorheen Famed genaamd. Wanneer u vragen heeft over uw rekening kunt u contact opnemen met Infomedics, maar natuurlijk ook met de praktijk. Bel ons via 0183 623 130 of stuur een e-mail naar info@mondzorglingewijk.nl.

Vergoeding verzekering

Voor kinderen tot 18 jaar worden wortelkanaalbehandelingen volledig vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Voor personen van 18 jaar en ouder is het afhankelijk van de polis en de zorgverzekeraar of de wortelkanaalbehandeling geheel of gedeeltelijk vergoed wordt. We raden u aan om contact met uw zorgverzekeraar op te nemen, om te kijken of dit bij u het geval is.

Wortelkanaalbehandeling in Gorinchem: afspraak maken

Heeft u vragen over de wortelkanaalbehandeling of wilt u een afspraak maken? Bel ons dan via 0183 623 130 of vul het contactformulier in.

Contactgegevens

Mondzorg Lingewijk
Arkelse Onderweg 61
4206 AG Gorinchem

T: 0183 623 130
E: info@mondzorglingewijk.nl

Openingstijden

Maandag: 12:00 tot 20:00*
Dinsdag: 09:00 tot 14:00
(van 09:00 – 16:00 telefonisch bereikbaar)
Woensdag: 09:00 tot 17:00
Donderdag: 11:00 tot 20:00*
Vrijdag: 09:00 tot 13:00

* Tot 17:00 telefonisch bereikbaar voor spoedklachten. Tussen 17:00 en 20:00 kunt u ons spoednummer bellen 0623645416

Stel een vraag

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google
  Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.