Kronen en bruggen Gorinchem

Heeft u last van tandbederf, ontbrekende tanden of beschadigingen? Laat dan geheel pijnvrij een kroon of brug plaatsen door de gespecialiseerde tandartsen van Mondzorg Lingewijk Gorinchem. Uw tandarts adviseert welke behandeling het meest geschikt is voor uw persoonlijke situatie. Bij ons profiteert u van de volgende voordelen:

 • Behandeling door ervaren tandartsen
 • Geen wachtlijsten, dus u wordt snel behandeld
 • Een betrokken team: behandeling(en) altijd in overleg met u
 • Pijnloze behandeling door een plaatselijke verdoving
 • Ruime openingstijden

Een tandheelkundige kroon

Een kroon is een speciale overkapping van metaal, porselein of een combinatie van deze materialen. De tandarts plaatst een kroon over een beschadigde tand of kies. De kroon verstevigt en beschermt de tand of kies, zodat deze behouden kan blijven. Een kroon voelt aan en ziet eruit als een natuurlijke tand.

Een tandheelkundige brug

Een brug vervangt een ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit een zwevend deel en twee kronen. De brug overspant dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt.

Soorten bruggen

 • Gewone brug: deze brug heeft pijlers (tanden en/of implantaten) aan weerszijden van de open ruimte.
 • Vrij-eindigende brug: deze brug heeft een of meerdere pijlers aan één zijde van de ontbrekende tand of kies. Dit is vaak ter vervanging van de achterste kiezen in uw mond.
 • Etsbrug: deze brug wordt met behulp van een metalen bevestigingsplaatje en een speciale lijm aan de binnenkant van de tanden geplakt. Een etsbrug dient vaak als vervanging van één of twee tanden.

aterialen kronen en bruggen

Uw tandarts adviseert u over het juiste materiaal voor een kroon of brug in uw mond.

Porselein/zirkonium

Het grote voordeel van een porseleinen kroon of brug is de kleur. Het tandkleurige materiaal geeft een natuurlijk resultaat: u ziet niet dat het geen echte tand of kies is. Porselein is wat minder sterk dan metaal, maar de kans op een breuk is klein.

Metaal-porselein

Dit materiaal is een perfecte middenweg. Dankzij het metaal is de brug zeer sterk en door het porseleinen laagje aan de buitenkant is de brug tandkleurig en valt deze dus niet op in uw mond.

Metaal

Dit is het sterkste en meest slijtvaste materiaal, maar heeft esthetische nadelen: het ziet er minder mooi uit. De kleur is goud- of zilverachtig. Daarom plaatsen we een metalen brug alleen achter in het gebit.

De behandeling

Stap 1

Voor de behandeling begint, krijgt u eerst een plaatselijke verdoving. Hierdoor is de behandeling pijnloos.

Stap 2

De behandeling begint met het afslijpen van de tand of kies. Op deze manier maken we ruimte voor de plaatsing van de kroon of brug.

Stap 3

De tandarts maakt vervolgens een digitale afdruk.

Stap 4

De vijfde stap is de kleurbepaling.

Stap 5

U krijgt een tijdelijke kroon in uw mond als noodoplossing. Dit is voor uw eigen comfort en ter bescherming van de afgeslepen tand of kies.

Stap 6

Stap 6 vindt plaats bij de laatste afspraak. Ons tandtechnisch centrum heeft uw kroon of brug op maat gemaakt. De kroon kan op een laagje cement of indien nodig over een opbouw tussen uw tanden of kiezen worden geplaatst. Als een opbouw nodig is, bespreekt de tandarts dit altijd van tevoren met u.

Herstel & nazorg

U kunt wellicht last hebben van gevoeligheid van uw tand of kies na het laten plaatsen van een kroon of brug. Raadpleeg uw tandarts indien u erg veel pijn heeft of uw pijn langer dan een week aanhoudt.

Om de levensduur van uw kroon of brug te verlengen is onderhoud van groot belang. Het belangrijkste is de reiniging van het tandvlees rondom de kroon of brug en van de kroon of brug zelf. U kunt het beste dagelijks tweemaal uw tanden poetsen met een zachte tandenborstel. Ook raden we het aan om dagelijks iets te gebruiken om tussen de tanden en kiezen te reinigen.

Kosten kronen en bruggen

Alle kosten voor kronen en bruggen vindt u op pagina 9 en 10 in de tariefbeschikking tandheelkundige zorg 2019 die de Nederlandse Zorgautoriteit heeft opgesteld.

Prijs kroon

Het tarief dat de Nederlandse Zorgautoriteit in 2019 heeft vastgesteld voor een losse kroon is € 252,17. Dit is niet de prijs voor de gehele behandeling. Deze zal hoger uitvallen en hangt daarbij ook af van de soort kroon, het materiaal en eventuele bijkomende kosten voor bijvoorbeeld een opbouw. U kunt altijd bij onze tandartsen terecht voor een begroting.

Prijs brug

De kosten van het laten plaatsen van een brug verschillen ook per behandeling. De prijs is afhankelijk van het aantal tanden en kiezen dat we moeten vervangen. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft in 2019 een tarief van € 171,94 vastgesteld voor het eerste brugtussendeel. Ook hier geldt dat er extra kosten bovenop komen. Een indicatie: een 3-delige brug kost € 1100,- tot € 1500,-. Uw tandarts geeft u altijd een indicatie van de kosten.

Veelgestelde vragen over kronen en bruggen

Wanneer is een kroon nodig?

Een kroon is nodig als een deel van uw tand of kies verloren is gegaan, waardoor een vulling onvoldoende houvast heeft. Ook kan een kroon een oplossing bieden ter verbetering van uw gebit.

Wanneer is een brug nodig?

Een brug plaatsen we als er sprake is van een van de volgende gevallen. Ten eerste is een brug nodig wanneer kauwen erg lastig gaat door open ruimtes in uw gebit. Ten tweede kan een brug, net als een kroon, dienen ter verbetering van het uiterlijk. Ten derde is een brug een middel om te voorkomen dat uw tanden en kiezen scheefgroeien of scheef gaan staan door open ruimtes.

Hoelang duurt de behandeling met een kroon of brug?

De duur van de behandeling hangt af van de beschadiging van de kies en of er eerst een voorbereidende behandeling moet plaatsvinden, bijvoorbeeld met een vulling of wortelkanaalbehandeling. We bespreken het volledige te verwachten traject en behandelplan met u. De behandeling verloopt bijna altijd in twee bezoeken in verband met het op maat laten maken van uw kroon of brug in ons tandtechnisch laboratorium. Het afdrukken verloopt tegenwoordig digitaal. U hoeft dus niet meer te “happen” voor het maken van een afdruk.

Welke kleur heeft een kroon of brug?

De kleur van de kroon of brug wordt zo veel mogelijk aangepast aan de rest van uw gebit en valt daardoor dus niet of nauwelijks, op. De kleur is vrijwel gelijk aan die van uw tanden.

Wat is de levensduur van kronen en bruggen?

Tegenwoordig worden kronen en bruggen van zeer duurzame materialen gemaakt. Een slechte mondhygiëne verkort de levensduur. Reinig daarom dagelijks uw gebit en bezoek regelmatig onze mondhygiëniste.

Wat te doen bij een afgebroken kroon?

Neem zo spoedig mogelijk contact op met uw tandarts als uw (tijdelijke) kroon is afgebroken. Als u hier niets aan laat doen, kan uw tand verder beschadigen of kan er cariës ontstaan. Na verloop van tijd kan zelfs uw hele tand verloren gaan.

Contact Mondzorg Lingewijk Gorinchem

Zijn er onduidelijkheden over het plaatsen van een kroon of brug? Neem via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres contact op met onze medewerkers. Zij helpen u graag verder met uw vragen of voor het maken van een afspraak.

Contactgegevens

Mondzorg Lingewijk
Arkelse Onderweg 61
4206 AG Gorinchem

T: 0183 623 130
E: info@mondzorglingewijk.nl

Openingstijden

Maandag: 12:00 tot 20:00*
Dinsdag: 09:00 tot 14:00
(van 09:00 – 16:00 telefonisch bereikbaar)
Woensdag: 09:00 tot 17:00
Donderdag: 11:00 tot 20:00*
Vrijdag: 09:00 tot 13:00

* Tot 17:00 telefonisch bereikbaar voor spoedklachten. Tussen 17:00 en 20:00 kunt u ons spoednummer bellen 0623645416

Stel een vraag

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google
  Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.