Prothetische tandheelkunde Gorinchem

Prothetische tandheelkunde, of tandprothetiek, is het functieherstel van tanden en kiezen. Mondzorg Lingewijk in Gorinchem is gespecialiseerd in prothetische tandheelkunde. Dankzij onze specialistische zorg en kennis weten we voor elk problematisch gebit een passende oplossing te vinden.

Neem contact met ons op voor meer informatie of het inplannen van een afspraak.

  • We hebben geen wachtlijsten
  • Ruime tijd voor behandelingen
  • 1 jaar garantie op uw tandprotheses

Wat is prothetische tandheelkunde?

Prothetische tandheelkunde is de benaming voor het functieherstel van het gebit als er één of meerdere tanden/kiezen missen. Dit gebeurt via een kroon, brug of uitneembare tandprothese. Bij Mondzorg Lingewijk in Gorinchem zijn we gespecialiseerd op dit gebied. We helpen u graag bij het vinden van de juiste gebitsprothese, zodat u weer zelfverzekerd door het leven gaat.

Soorten gebitsprotheses

Afhankelijk van de staat van uw gebit heeft u de keuze uit een partiële gebitsprothese (gedeeltelijke prothese) of een volledige gebitsprothese. Als u een aantal tanden of kiezen mist, is een gedeeltelijke prothese vaak al voldoende.

Gedeeltelijke gebitsprothese

Als u een aantal tanden of kiezen mist en een kroon of brug niet mogelijk is, kunt u kiezen voor een gedeeltelijke prothese. Er zijn twee soorten gedeeltelijke protheses: een plaatje of een frame. In tegenstelling tot bruggen, kronen en implantaten, zit een gedeeltelijke prothese niet vast in het gebit. U moet hem dagelijks uit de mond halen om hem te reinigen.

Frameprothese

Een frameprothese vervangt een deel van het gebit. Deze prothese bestaat uit een metalen basis waarop de tanden of kiezen geplaatst zijn. Met kleine haakjes om de eigen tanden of kiezen, blijft het frame op zijn plaats. Eventueel is de prothese ook met een slotje te bevestigen op uw eigen tanden of kiezen.

Plaatprothese

De plaatprothese is gemaakt van tandvleeskleurig materiaal (kunsthars) waarop de kunsttanden- of kiezen bevestigd zijn. Wanneer u de plaatprothese in heeft, rust hij op het slijmvlies van uw mond. In enkele gevallen maken we het plaatje vast aan overgebleven tanden of kiezen, dit doen we dan door middel van ankertjes.

Volledige gebitsprothese

Als u (vrijwel) al uw tanden of kiezen mist, biedt een volledige gebitsprothese wellicht uitkomst. Dit kan een kunstgebit of een klikgebit zijn. De verschillende protheses maken we in samenwerking met tandtechnisch laboratorium van Toorn Tandtechniek in Kerk-Avezaath. Indien nodig komt de technicus bij ons in de praktijk om samen met u naar uw prothese te kijken.

Kunstgebit

Een kunstgebit zit los in de mond en is uitneembaar. Als u een kunstgebit heeft, slinkt uw kaak na verloop van tijd en kan het gebit hierdoor los komen te zitten. U moet uw kunstgebit daarom regelmatig laten controleren en om de vijf tot acht jaar laten vervangen. Daarnaast is het van belang dat u uw kunstgebit na iedere maaltijd goed reinigt.

Klikgebit

Een klikgebit is een prothese die we vastzetten op implantaten. Deze kunstwortels plaatsen we in de kaak, waardoor het klikgebit zeer stevig vastzit. Bij het ontbreken van uw tanden of kiezen is een klikgebit een sterke en permanente oplossing.

Nazorg van tandprotheses

Als u bij ons in Gorinchem bent geweest voor een prothetische tandheelkundige behandeling, ondersteunen we u graag bij de nazorg. U bent zelf verantwoordelijk voor het behouden van een goede mondhygiëne. Poets tweemaal per dag uw gebit en neem daarbij ook uw prothese mee. Zo voorkomt u vervelende situaties, zoals infecties. Bovendien is het belangrijk om regelmatig een afspraak te maken voor een check bij uw tandarts. Heeft u vragen over het reinigen van uw gebitsprothese? We geven u hier graag advies over.

Tandprothese kosten

De kosten van een tandprothese verschillen per situatie en lopen erg uiteen. We kijken onder andere naar het soort prothese (uitneembaar of vast) en welke zorg u hierbij nodig heeft. De tandheelkundige tarieven worden ieder jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en staan vast. U betaalt bij elke zorgverlener dus dezelfde kosten. Bekijk de huidige tarieven op onze website.

Gebitsprothese reparatie nodig?

Is uw tand- of gebitsprothese beschadigd of kapot? Bijvoorbeeld doordat u op iets hards beet of de prothese heeft laten vallen? Sommige verzekeringen vergoeden de reparatie deels of volledig. Neem contact op met uw zorgverzekeraar om te zien wat voor u geldt. Verzamel de beschadigde of afgebroken onderdelen en neem deze mee naar onze praktijk. Neem contact met ons op voor het maken van een spoedafspraak om een nieuwe prothese te laten maken.

Veelgestelde vragen over tandprothetiek

We zetten hieronder de meestgestelde vragen over tand- en gebitsprotheses voor u op een rij.

Kan ik slapen met een gebitsprothese in?

Als u een uitneembare prothese draagt, is het beter voor uw gebit om hem ’s nachts uit te doen. Zo krijgen uw kaken rust. Vind u dit niet prettig? Doe dan in elk geval de prothese in het ondergebit uit als u die heeft.

Wat mag ik niet eten met een kunstgebit?

Het is belangrijk om de eerste paar dagen hard, knapperig of plakkerig voedsel te vermijden. Denk aan wortels, appels, chips of stug vlees. Na de behandeling kunt u het beste zacht voedsel eten, zoals smoothies, puree of soep.

Kan een tandprothese schuiven?

Als u een uitneembare tandprothese heeft, dan kan hij inderdaad soms schuiven als u praat of eet. Dit gevoel is vooral in het begin een beetje onwennig, maar dit verandert na verloop van tijd.

Maak een afspraak voor tandprotheses in Gorinchem

Heeft u vragen over de mogelijkheden van gebitsprotheses of wilt u een afspraak maken voor het plaatsen van een gedeeltelijke of volledige gebitsprothese? Bel ons dan via 0183 623 130 of vul het contactformulier in. Mondzorg Lingewijk.

Contactgegevens

Mondzorg Lingewijk
Arkelse Onderweg 61
4206 AG Gorinchem

T: 0183 623 130
E: info@mondzorglingewijk.nl

Openingstijden

Maandag: 12:00 tot 20:00
Dinsdag: 09:00 tot 14:00*
Woensdag: 09:00 tot 17:00
Donderdag: 11:00 tot 20:00
Vrijdag: 09:00 tot 13:00

* vanaf 09:00-16:00 telefonisch bereikbaar

Stel een vraag

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google
    Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.