Preventieve mondzorg Gorinchem

Een gezond en schoon gebit geeft u een frisse uitstraling en zorgt voor een fijn mondgevoel. Om uw gebit optimaal te onderhouden, laat u regelmatig uw gebit controleren en reinigen. Onder preventieve mondzorg vallen alle behandelingen die gericht zijn op het voorkomen van gebits- en tandvleesproblemen. Door middel van persoonlijk advies en preventieve behandelingen helpen we u graag uw gebit in topconditie te houden.

 • Ervaren team van tandartsen, mondhygiënisten en preventieassistenten
 • Geen wachtlijst: u wordt snel geholpen
 • Pijnloze behandelingen
 • Ruime openingstijden: kom wanneer het u uitkomt

Wilt u graag een afspraak maken bij de mondhygiënist of bent u nog geen patiënt bij onze praktijk in Gorinchem? Schrijf u eenvoudig in of neem contact met ons op via de onderstaande knoppen. We doen er alles aan om uw gebit weer te laten stralen!

Snel naar:

Welke behandelingen vallen onder de preventieve mondzorg?

Preventieve mondzorg is voor een groot deel gericht op het voorkomen van tandbederf en tandvleesaandoeningen, omdat dit de meest voorkomende tandheelkundige problemen zijn. Uw tandarts of mondhygiënist helpt u hierbij, maar u kunt uiteraard ook veel zelf doen. Daar geven we u graag advies over. Veelvoorkomende behandelingen die onder de preventieve mondzorg vallen, zijn:

 • Het gebit en het tandvlees controleren
 • Passend advies geven over mondverzorging
 • Tandplak en tandsteen verwijderen
 • Fluoride aanbrengen
 • Vullingen polijsten
 • Worteloppervlakken gladmaken en reinigen
 • Kiezen sealen

Kosten preventieve mondzorg

Omdat preventieve mondzorg altijd bestaat uit meerdere verschillende behandelingen, is er geen standaardtarief voor een preventieve tandheelkundige behandeling te noemen. Het aantal behandelingen en de tijd die ze in beslag nemen spelen allemaal mee bij de kosten.

De uurtarieven per behandeling zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Een volledig overzicht met een link naar de actuele prijzen van alle tandheelkundige behandelingen is te vinden op onze tarievenpagina.

Vergoeding door uw zorgverzekeraar

Meestal worden behandelingen die onder preventieve mondzorg vallen niet standaard vergoed. Hiervoor heeft u een aanvullende tandartsverzekering nodig. Voor precieze informatie over de vergoedingen kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Zo weet u altijd precies waar u aan toe bent.

Wat kunt u zelf doen om uw mond gezond te houden?

Naast een regelmatig bezoek aan de tandarts en de mondhygiënist, is er een hoop dat u zelf al kunt doen om uw gebit en tandvlees gezond te houden. We raden u het volgende aan:

 • Poets uw tanden twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta, in ieder geval voor het slapengaan en bij voorkeur voor het ontbijt.
 • Hanteer de juiste poetstechniek die uw tandarts adviseert en maak gebruik van stokers, ragers of flossdraad om ook goed tussen de tanden en kiezen te reinigen.
 • Om de fluoride in uw tandpasta goed zijn werk te laten doen, spoelt u uw mond beter niet met water na het poetsen.
 • Beperk de momenten dat u zure of suikerhoudende voeding nuttigt.
 • Drink eventuele koolzuurhoudende of zure dranken door een rietje om aanraking met de tanden te beperken.
 • Kies voor suikervrije kauwgom. Hiermee stimuleert u de speekselaanmaak en voorkomt u dat uw mond uitdroogt.

Veelgestelde vragen over preventieve mondzorg

Hieronder vindt u een aantal veelgestelde vragen over preventieve mondzorg. Mocht u toch nog een vraag hebben, neem dan zeker contact met ons op. We helpen u graag.

Waaruit bestaat preventieve mondzorg?

Onder preventieve mondzorg vallen alle voorlichtingen, adviezen en behandelingen die bijdragen aan het voorkomen van tandbederf en tandvleesproblematiek.

Wat doet de mondhygiënist?

De mondhygiënist verwijdert tandplak en tandsteen, polijst het gebit, geeft advies over mondverzorging en ondersteunt de tandarts door bijvoorbeeld het toedienen van verdovingen of het vullen van gaatjes.

Heb ik een doorverwijzing nodig voor preventieve mondzorg?

Nee, u kunt wel doorverwezen worden door uw tandarts, maar u mag ook zelf een afspraak maken bij de mondhygiënist. U heeft hiervoor geen verwijzing nodig.

Welke mondverzorgingsproducten moet ik gebruiken?

Gebruik een handtandenborstel of elektrische borstel en vervang de borstel(kop) ongeveer eens in de drie maanden. Gebruik een tandpasta met fluoride om tandbederf te voorkomen. Met poetsen alleen bent u er echter nog niet: hiermee reinigt u slechts 60% van het tandoppervlak! Maak daarom naast uw tandenborstel gebruik van stokers, ragers of flossdraad om ook de plekken tussen uw tanden en kiezen goed schoon te houden.

Wat is de invloed van mijn dieet op mijn gebit?

Met name zure voedingsmiddelen zijn bij grote hoeveelheden schadelijk voor uw glazuur en daarmee uw gebit. Het is raadzaam om minstens een uur na de maaltijd niet de tanden te poetsen. De zuurgraad in uw mond zorgt er namelijk voor dat uw glazuur tijdelijk zachter wordt. Poetsen kan het dan beschadigen, waardoor tanderosie en tandbederf op de loer liggen.

Hebben roken en drinken invloed op mijn gebit?

Jazeker. Roken is een van de slechtste dingen die u kunt doen voor uw gebit en tandvlees. Het leidt tot lelijke verkleuringen van de tanden en kan zelfs ernstige tandvleesaandoeningen of mondkanker veroorzaken. Ons advies is dan ook om te stoppen met roken als u dit doet, eventueel met hulp van een professional. Ook alcohol heeft een negatieve invloed op de mondgezondheid. Alcoholische dranken bevatten vaak veel suikers en zuren, die het tandweefsel en tandvlees aantasten.

Contact opnemen met Mondzorg Lingewijk

Wilt u meer weten over preventieve mondzorg? Bekijk hieronder onze veelgestelde vragen of neem gerust contact met ons op. We beantwoorden uw vragen en helpen u bij het maken van een afspraak.

Contactgegevens

Mondzorg Lingewijk
Arkelse Onderweg 61
4206 AG Gorinchem

T: 0183 623 130
E: info@mondzorglingewijk.nl

Openingstijden

Maandag: 12:00 tot 20:00
Dinsdag: 09:00 tot 14:00*
Woensdag: 09:00 tot 17:00
Donderdag: 11:00 tot 20:00
Vrijdag: 09:00 tot 13:00

* vanaf 09:00-16:00 telefonisch bereikbaar

Stel een vraag

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google
  Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.