Kindertandheelkunde

Neem uw kind mee naar de tandarts! Niet alleen om een gezonde ontwikkeling van het gebit te controleren, maar ook om angst op latere leeftijd te voorkomen. Kom met uw kind al vóór de tweede verjaardag voor een controlebezoek. U kunt uw kind meenemen tijdens uw eigen halfjaarlijkse controle. Zo ziet uw kind dat u zelf ook in de stoel ligt en dat er niets vervelends gebeurt. Als u liever een aparte afspraak maakt dan kan dat natuurlijk ook.

Het is belangrijk om het melkgebit gezond te houden. Begin met poetsen zodra de eerste tand is doorgebroken, 1x per dag tot aan de 2e verjaardag. Daarna dagelijks 2x poetsen. Kinderen kunnen dat niet alleen. Zelfstandig poetsen kan over het algemeen pas als het kind 10 jaar is, dan is hun motoriek voldoende ontwikkeld. Uiteraard moeten kinderen al op veel jongere leeftijd gaan oefenen om zelf te leren poetsen. Wij geven uitgebreid poetsinstructie aan u en uw kind.

Een melkgebit is bepalend voor het blijvende gebit. Melkkiezen houden ruimte vrij voor de opvolgers, de blijvende kiezen. Als er melkkiezen getrokken moeten worden ontstaat er vaak ruimtegebrek dat later met een beugel hersteld moet worden. Gaatjes in het melkgebit moeten dus in een vroeg stadium worden behandeld om de kiesjes te behouden. Tijdens het halfjaarlijkse bezoek controleren wij het gebit op gaatjes en poetstechniek en beoordelen of en wanneer er eventueel een beugel nodig is . Als dat laatste het geval is dan verwijzen wij uw kind naar een orthodontist.

Verder controleren wij of uw kind geen afwijkende mondgewoonten heeft zoals duimen, tongpersen, mondademhaling of slissen. Als dat het geval is zullen we met u en uw kind bespreken hoe deze gewoonten af te leren.

De kosten van de behandelingen worden vergoedt door de verzekering. Tot 18 jaar kan uw kind dus gratis gebruik maken van tandheelkundige zorg.