Parodontologie Gorinchem
Hoe herkent u parodontitis?
Parodontitis kan ontstaan door bacteriën in tandplaque. Tandplaque is het gelige laagje wat zich gedurende de dag op alle gebitselementen vormt. De bacteriën in de tandplaque kunnen een ontsteking veroorzaken wanneer deze niet worden weggepoetst met een tandenborstel en tandpasta. Parodontitis begint altijd met een ontsteking van het tandvlees(gingivitis).
Deze tandvleesontsteking kan zich uitbreiden naar het bot. Uw tandvlees gaat loslaten, waardoor de ruimtes tussen uw tanden en tandvlees groter worden. De bacteriën gaan deze ruimtes in en veroorzaken daar een ontsteking. Hierdoor wordt de ontsteking erger en tast het uw bot aan. Dit verdergaande proces van ontsteking en botverlies noemen we parodontitis. Wanneer er bot verloren is gegaan, komt dit niet meer terug.
Een ontsteking kan ongemerkt ontstaan, maar er zijn ook zaken waaraan u het herkent. U heeft bijvoorbeeld last van bloedend tandvlees of u ervaart pijn aan uw tandvlees tijdens het poetsen. Daarnaast kan het feit dat de ruimte tussen uw tanden en kiezen toeneemt ook een indicatie zijn. Er is vaak sprake van gevorderde parodontitis wanneer uw tanden loszitten, teruggetrokken tandvlees en een slechte adem ervaart.
Wanneer er extra risico op parodontitis is
Poetst u niet regelmatig uw tanden, dan heeft u een verhoogde kans op parodontitis. Mensen die diabetes type I of II hebben, moeten ook extra alert zijn. Zij lopen namelijk een groter risico, omdat een verminderd afweersysteem de kans op het krijgen van parodontitis vergroot.
Wie biedt parodontale zorg?
Het controleren van het tandvlees is een standaard onderdeel van de halfjaarlijkse controle bij de tandarts. Wanneer u het advies krijgt van de tandarts om naar de mondhygiënist te gaan, is het verstandig om dit advies op te volgen. De mondhygiënist controleert de gezondheid van uw tandvlees zeer zorgvuldig.
Op het moment dat de ontsteking complex is, is een behandeling door een parodontoloog noodzakelijk. U krijgt daarvoor een doorverwijzing van de tandarts of mondhygiënist.
Hoe een parodontolgische behandeling verloopt
Om een goed beeld te krijgen van de gezondheid van uw tandvlees en uw gebit worden er röntgenfoto’s gemaakt. De tandarts informeert naar uw gezondheid en medicijngebruik om een compleet beeld te krijgen.
Wanneer de tandarts parodontitis bij u heeft geconstateerd, wordt u doorverwezen naar de mondhygiënist. In ernstige gevallen naar de parodontoloog.
De mondhygiënist gaat eerst de diepte van de pockets meten. De zogenaamde status van het parodontium maken. Aan de hand van deze meting wordt er een behandelplan opgesteld. In veel gevallen zult u een aantal keren terug moeten komen voor behandeling. Ook na deze behandelingen is het belangrijk dat u een aantal keren per jaar de mondhygiënist bezoekt.
Goede mondhygiëne als basis voor gezond tandvlees
Door regelmatig uw gebit te verzorgen voorkomt u het ontstaan van parodontitis. Door goed te poetsen, bijvoorbeeld met een elektrische tandenborstel, voorkomt u dat tandplaque zich aan uw tanden en kiezen hecht.
Rokers hebben veel meer kans om parodontitis te krijgen. Een behandeling bij de mondhygiënist heeft bij rokers ook niet altijd het gewenste resultaat en de kans dat het weer terugkomt, is groter dan bij mensen die niet roken.
Maak een afspraak bij uw tandarts of mondhygiënist
Heeft u klachten of zijn bovenstaande symptomen voor u herkenbaar? Neem dan contact op voor een behandeling bij Mondzorg Lingewijk. Wij zijn gevestigd op de Arkelse Onderweg 61 in Gorinchem.
Contactgegevens
Mondzorg Lingewijk
Arkelse Onderweg 61
4206 AG Gorinchem
Openingstijden
Maandag: 12:00 tot 20:00*
Dinsdag: 09:00 tot 14:00**
Woensdag: 09:00 tot 17:00
Donderdag: 12:00 tot 20:00*
Vrijdag: 09:00 tot 13:00
* vanaf 10:00 telefonisch bereikbaar
** vanaf 09:00-16:00 telefonisch bereikbaar