Periodieke controle

Een periodieke controle houdt in dat er regelmatig naar de gezondheid van uw gebit gekeken wordt. Het beste is om uw gebit twee keer per jaar, dus om het half jaar, preventief te laten controleren. Hiermee worden problemen aan uw gebit tijdig opgemerkt en kan voorkomen worden dat u uiteindelijk gaatjes in uw gebit krijgt of ontstekingen aan uw tandvlees.

Nog geen patiënt bij ons? Schrijf u dan direct in.

Wat doet de tandarts tijdens de periodieke controle?

Tijdens de periodieke controle kijkt de tandarts of in uw gebit gaatjes zitten. Heeft u kronen of bruggen, dan wordt gecontroleerd of deze nog goed vastzitten. Ook wordt gelet op de conditie van uw tong en uw wangslijmvliezen. Als hier afwijkingen te zien zijn, is dat eveneens een indicatie van de gezondheid van de rest van uw gebit.

In bepaalde gevallen zal de tandarts röntgenfoto’s nemen om een beter beeld van de stand van uw tanden en kiezen te krijgen. Het verwijderen van tandplak is eveneens een onderdeel van een periodieke controle.

Kan ik ook alleen langskomen als ik al klachten heb?

De periodieke controles in Gorinchem zijn vooral bedoeld uit voorzorg. Dat betekent dat u ook voor een controle naar de praktijk komt als u geen klachten heeft. Dat wil echter niet zeggen dat de noodzaak van een controle er niet is, want sommige aandoeningen aan uw gebit voelt u niet. Of u merkt het pas als de problemen zich al te ver ontwikkeld hebben om nog eenvoudig te kunnen herstellen.

Met een regelmatige, periodieke controle voorkomt u dat u te lang doorloopt met tandheelkundige problemen. Een voorbeeld hiervan is tandplak dat zich uitbreidt naar een mogelijke ontsteking als gevolg van te veel tandsteen.

Is er een vervolg op een periodieke controle?

Mocht een intensievere reiniging van uw gebit noodzakelijk zijn, dan verwijst de tandarts u voor een aanvullende behandeling door naar de mondhygiënist. Daar krijgt u tevens aanwijzingen om uw gebit op de juiste manier schoon te houden. Dit kan in de vorm van flossen zijn, maar u krijgt ook advies over de tandenborstel en het aantal keren dat u op een dag moet poetsen.

Tijdens de periodieke controle kan de tandarts constateren dat er een verstandskies getrokken moet worden of dat er wellicht gaatjes gevuld moeten worden. Afhankelijk van de omvang van de klachten wordt een behandelplan opgesteld. Deze behandelingen vinden niet tijdens de periodieke controle plaats. Hiervoor maakt u een aparte afspraak.

Hoe bereid ik me voor op het bezoek aan de tandarts?

U hoeft geen speciale voorbereidingen te treffen voordat u voor de periodieke controle naar de tandarts gaat. Wij vragen u wel om uw tanden voor deze afspraak zorgvuldig te poetsen. Dit maakt het uitvoeren van de preventieve controle voor de tandarts eenvoudiger.

Na de controle zijn er ook geen zaken waar u rekening mee moet houden. De gemiddelde duur van een periodieke controle is een kwartier.

Krijg ik de kosten van de periodieke controle vergoed?

Een periodieke controle bij de tandarts wordt voor kinderen tot achttien jaar volledig vergoed uit de basisverzekering. Volwassenen kunnen hiervoor een aanvullende tandartsverzekering sluiten. Vraag bij de verzekeringsmaatschappij na in hoeverre uw aanvullende verzekering de kosten vergoedt.

Kom voor een deskundige periodieke controle naar Gorinchem

Voorkom tandheelkundige problemen en laat uw gebit periodiek door de tandarts controleren. Hiervoor maakt u een afspraak bij Mondzorg Lingewijk.

Onze praktijk is gevestigd aan de Arkelse Onderweg 61, 4206 AG in Gorinchem. U maakt telefonisch een afspraak via telefoonnummer 0183 623 130 of u stuurt een e-mail naar info@mondzorglingewijk.nl.

Contactgegevens

Mondzorg Lingewijk
Arkelse Onderweg 61
4206 AG Gorinchem

T: 0183 623 130
E: info@mondzorglingewijk.nl

Openingstijden

Maandag: 12:00 tot 20:00*
Dinsdag: 09:00 tot 14:00
(van 09:00 – 16:00 telefonisch bereikbaar)
Woensdag: 09:00 tot 17:00
Donderdag: 11:00 tot 20:00*
Vrijdag: 09:00 tot 13:00

* Tot 17:00 telefonisch bereikbaar voor spoedklachten. Tussen 17:00 en 20:00 kunt u ons spoednummer bellen 0623645416

Stel een vraag

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google
    Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.