Ontstoken tandvlees
Gezond tandvlees heeft een roze kleur en bloedt niet. Wanneer uw tandvlees rood is, gezwollen is en bloedt, is de kans groot dat u last heeft van ontstoken tandvlees. Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt ook wel gingivitis genoemd. Het is belangrijk dat u snel handelt, om parodontitis (een vergevorderde tandvleesontsteking) te voorkomen. Wilt u snel van uw ontstoken tandvlees af? Maak dan een afspraak bij Mondzorg Lingewijk. Onze ervaren tandartsen en mondhygiënisten inspecteren uw gebit en geven u advies op maat om snel van uw tandvleesontsteking af te komen.
- Geen wachtlijst: snel van uw ontstoken tandvlees af
- Ruime openingstijden: maandag tot 21:00 uur en donderdag tot 21:30 uur open
- Ervaren en betrokken team van tandartsen
Wilt u meer informatie over onze praktijk of behandelingen? Neem contact met ons op door te bellen naar 0183 623 130 of vul het contactformulier in. Ook kunt u direct online een afspraak inplannen. Bent u nog niet eerder in onze praktijk geweest? Schrijf u dan eenvoudig in.
Contactgegevens
Mondzorg Lingewijk
Arkelse Onderweg 61
4206 AG Gorinchem
Openingstijden
Maandag: 12:00 tot 20:00
Dinsdag: 09:00 tot 14:00*
Woensdag: 09:00 tot 17:00
Donderdag: 11:00 tot 20:00
Vrijdag: 09:00 tot 13:00
* vanaf 09:00-16:00 telefonisch bereikbaar
Oorzaak ontstoken tandvlees
Ontstoken tandvlees wordt veroorzaakt door de bacteriën in tandplak. Tandplak is zacht en kleverig laagje op de tanden en kiezen dat bestaat uit speekseleiwitten en bacteriën. Wanneer de tanden niet goed worden schoongemaakt, kan de tandplak verkalken tot tandsteen. Tandsteen zit stevig vast aan de tanden en kiezen. Wanneer de mondhygiëne onvoldoende is, vormt er zich weer een nieuwe laag tandplak over de tandsteen. Dit proces leidt op den duur tot ontstoken tandvlees. Een goede mondhygiëne is daarom erg belangrijk om tandvleesontsteking te voorkomen.
Symptomen tandvleesontsteking
Een tandvleesontsteking is niet altijd zichtbaar. Soms verschijnen er klachten als rood, slap, gezwollen tandvlees. Bloedt uw tandvlees bij het tandenpoetsen? Let ook dan goed op. Gezond tandvlees hoort namelijk niet te bloeden. Andere symptomen van ontstoken tandvlees zijn een vieze smaak in de mond of een slechte adem. Pijn komt zeer zelden voor bij een tandvleesontsteking.
Ga naar de tandarts bij de volgende symptomen:
- Rood, gezwollen tandvlees
- Tandvlees voelt slap aan
- Tandvlees bloedt bij het tandenpoetsen
- Vieze smaak in de mond of een slechte adem
- Bij pijnklachten
De gevolgen van ontstoken tandvlees: parodontitis
Een tandvleesontsteking ontstaat normaliter door een slechte mondhygiëne. Wanneer u uw tanden niet goed poetst, krijgen de bacteriën in uw tandplak de kans om het tandvlees aan te tasten. Wanneer uw mondhygiëne slecht blijft, kan de ontsteking in de tandvleesrand zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Wanneer dit gebeurt, laat het tandvlees los van de tanden en kiezen. In de ruimte die ontstaat, ook wel pocket genoemd, vormt zich dan weer tandplak. Door de bacteriën in de tandplak verplaatst de ontsteking zich nog verder in de diepte. Tevens verkalkt de nieuwe tandplak weer tot tandsteen, wat de ontsteking verergert en de pockets nog dieper maakt. Door de ontsteking gaan de vezels kapot en breekt het kaakbot op den duur af. Deze vergevorderde ontsteking van het tandvlees, met afbraak van vezels en kaakbot, noemen we parodontitis. Wanneer het kaakbot eenmaal afgebroken is, kan dit niet meer worden hersteld. Het is daarom erg belangrijk om ontstoken tandvlees tijdig te behandelen.
Tandvleesontsteking voorkomen
Omdat een tandvleesontsteking op den duur kan leiden tot parodontitis, is het belangrijk dat de ontsteking op tijd wordt herkend en behandeld. Gelukkig is ontstoken tandvlees te voorkomen en te genezen. Een goede mondhygiëne is hierbij de basis. Omdat tandplak de boosdoener is, is het belangrijk dat u uw gebit goed schoonmaakt. Hieronder vindt u enkele tips:
- Poets uw tanden tweemaal per dag, twee minuten lang met een fluoridetandpasta
- Gebruik ragers, tandenstokers of flosdraad om de ruimten tussen uw tanden en kiezen schoon te maken
- Gebruik een tongschraper om de bacteriën van uw tong te verwijderen
- Stop met roken
- Eet gevarieerd en gezond
- Vermijd mondwater met alcohol. Dit droogt uw mond namelijk uit, waardoor bacteriën zich sneller kunnen verspreiden
Wilt u meer informatie over een goede mondhygiëne? Maak een afspraak bij Mondzorg Lingewijk. We geven u graag advies op maat.
Gingivitis behandelen
Vermoedt u dat uw tandvlees ontstoken is? Dan adviseren we om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de tandarts. De tandarts of mondhygiënist zal uw mondgezondheid in kaart brengen met behulp van de Dutch Periodontal Screening Index-score. Hiermee beoordelen we de ruimten tussen uw tandvlees en uw tanden, oftewel uw pockets. De diepte van deze ruimtes geven we aan door middel van DPSI-scores.
DPSI-score | Omschrijving |
0 | Uw tandvlees is gezond. Gezond tandvlees herkent u aan een gezonde, roze kleur. Het tandvlees ligt strak om de tandhals en bloedt niet bij het poetsen. |
1 | Uw tandvlees is licht ontstoken: bij het meten van de pockets bloedt het tandvlees. Er is in dit geval sprake van gingivitis. |
2 | Uw tandvlees is ontstoken en er is tandsteen aanwezig. |
3- | Er is sprake van een verergerde ontsteking. De ruimte tussen de tanden en het tandvlees is dieper geworden. Mogelijk sprake van beginnende parodontitis. |
3+ | Er is sprake van een verergerde tandvleesontsteking. Daarnaast is er sprake van terugtrekkend tandvlees en blootliggende tandwortels. |
4 | Vergevorderde tandvleesontsteking in combinatie met botafbraak. Hierdoor kunnen de tanden en kiezen los komen te staan. |
Afhankelijk van uw score stellen we een behandelplan op. In vrijwel alle gevallen wordt de tandplak en tandsteen op uw tanden en kiezen preventief verwijderd. Heeft u een DPSI-score tussen de 1 en 2? Dan is extra mondhygiëne noodzakelijk. Onze preventieassistent of mondhygiënist zal u hierbij ondersteunen. Zij geven u advies op maat. Wanneer uw score tussen de 3 en 4 zit, is het belangrijk dat we het tandvlees zo snel mogelijk behandelen. Doen we dit niet, dan bestaat de kans dat de ontsteking leidt tot parodontitis en u tanden en kiezen verliest.
Tarieven
De tarieven voor tandheelkundige behandelingen worden jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. Hierdoor zijn de tarieven voor tandheelkundige behandelingen in elk tandartspraktijk hetzelfde. Bent u benieuwd wat het behandelen van een tandvleesontsteking kost? Bekijk dan de tandartstarieven.
Meer tandheelkundige behandelingen
Het team van Mondzorg Lingewijk heeft jarenlange ervaring op het gebied van tandheelkunde. U kunt bij ons terecht voor de volgende behandelingen:
- Facings
- Implantaten
- Tanden bleken
- Prothetische tandheelkunde
- Kronen en bruggen
- Esthetische tandheelkunde
- Wortelkanaalbehandeling
Heeft u last van acute pijn in uw gebit? Maak dan een spoedafspraak door te bellen naar 0183 623 130. We werken zonder wachtlijsten, dus u kunt direct bij ons terecht.
Contact opnemen met Mondzorg Lingewijk
Wilt u meer informatie over een tandvleesontsteking? Vul ons contactformulier in of bel ons via 0183 623 130. Ook kunt u direct een afspraak maken via onze website. Ons team helpt u graag verder.