Iedereen die van zorg gebruik maakt, hoopt hier geen onverwachte rekening van te krijgen. Ga je naar het ziekenhuis, dan kan je verwachten dat er een gedeelte van je eigen risico wordt aangesproken. Maar waar moet je rekening mee houden als je naar de tandarts gaat?

Mondzorg

Ben je volwassen dan wordt een consult bij de tandarts niet automatisch vergoed door je zorgverzekering. Hiervoor dien je een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten bij je zorgverzekeraar. Heb je deze niet dan, dan zal je het consult uit eigen zak moeten betalen. Heb je wel een tandartsverzekering dan worden de mondzorgkosten tot een bepaald maximum vergoed.

Acceptatievoorwaarden

Bij het afsluiten van een tandartsverzekering kies je een maximale vergoeding. Logischerwijs is de maandelijkse premie bij een hoge vergoeding meer dan bij een lage maximale vergoeding. Wil je een hoge vergoeding afsluiten, dan kan het zijn dat de verzekeraar acceptatievoorwaarden stelt. Dit houdt in dat je een vragenlijst in moet vullen over de staat van je gebit of voor controle naar een tandarts moet. Voor lagere vergoedingen, geldt deze eis doorgaans niet.

Maximale vergoeding

Heb je een lage tandartsvergoeding, maar heb je een pechjaar waarin je hoge mondzorgkosten maakt? Dan moet je de bedragen boven het maximum zelf betalen. Ook is het vaak zo bij tandartsverzekeringen dat je maar een bepaald percentage van je behandeling vergoed krijgt, doorgaans is dit 75 tot 80%.

Tandartscodes

Houd er rekening mee dat bepaalde behandelingen wel worden vergoed en andere niet. Zo worden tandartsbehandelingen vanwege cosmetische aard bij de meerderheid van de verzekeraars niet vergoed. Denk hierbij aan het bleken van de tanden of het plaatsen van facings. Wil je weten of jouw verzekeraar een behandeling vergoed? Vraag dan van te voren aan de tandarts wat de behandelcode is en geef deze door aan je verzekeraar, zo kom je niet achteraf voor vervelende financiële verrassingen te staan.

Tandongevallen verzekering

Naast de reguliere tandartsverzekering kun je ook een tandongevallen verzekering afsluiten. Soms zit deze al bij de reguliere tandartsverzekering in, maar vaak ook niet. Deze verzekering voorziet in het vergoeden van mondzorg die nodig is na een ongeval. Bijvoorbeeld wanneer je gevallen bent of een auto ongeluk hebt gehad en je gebit herstelt dient te worden.

Zorgverzekering

Een tandartsverzekering zit heel anders in elkaar dan de reguliere zorgverzekering. In enkele gevallen kun je mondzorg toch vergoed krijgen door je zorgverzekering, dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je bij de kaakchirurg terecht komt. In de meeste gevallen is dit echter niet zo. Bezuinig in ieder geval niet op je gebit, uit steeds meer wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat een slecht gebit leidt tot allerlei andere gezondheidsproblemen.